Mobile World Congress: Amazon op zoek naar apps | Agoria

Mobile World Congress: Amazon op zoek naar apps

Published on 27/02/14 by Isabel Michiels

Op een beurs zoals het Mobile World Congress valt altijd wat te beleven. Op deze schermprojectie ziet u hoe Tanguy De Lestré een toepassing voor gezichtsherkenning test.

Op het drukke conferentieprogramma van het Mobile World Congres staan heel wat sessies waarin telkens op een specifiek aspect van het “mobiele” thema wordt ingezoomd. En dat zijn er steeds meer, want ‘mobiel’ breekt in steeds meer toepassingsgebieden door: gezondheid (mhealth conference), geografische applicaties (open geospatial coalition), ‘wearable’ toepassingen (wearable Wednesday), mobiel ondernemerschap,...

Een event dat al geruime tijd meegaat, zijn de Mobile Premier Awards. Dat is een wedstrijd waarmee elk jaar de beste apps ter wereld in de schijnwerpers worden gezet. De jury van de Mobile Premier Awards, waarin dit jaar o.a. een VC van de start-up Waze zetelde, riep maandagavond de apps Fetch (een systeem dat apps voor u selecteert), Miss Reuniones (een vergaderapp) en Social Diabets (app voor patiënten met diabetes type 1 of 2) tot laureaten van dit jaar uit. Maar ook de Belgische inzending Kinderkribbe, een applicatie voor crèches, haalde de finale waaraan uiteindelijk slechts 20 apps mochten deelnemen. Een heel knappe prestatie! Maandagavond kwamen voorts ook de 150 plaatselijke afdelingen van Mobilemonday samen in het centrum van Barcelona.

 Op de Belgische stand gonst het inmiddels van de activiteit. Woensdagavond staat er o.a. een 'Belgian beer evening' op het programma, een feestelijk event waar iedereen naar uitkijkt.

 
Zelf had ik dinsdag onder meer een afspraak met Amazon. Dat bedrijf is zijn inspanningen naar ontwikkelaars van apps aan het opdrijven, zoals bleek uit Amazon’s eerste aanwezigheid op een informeel event in Barcelona voor mobiele ontwikkelaars (WIP jam). Amazon is marktleider op het gebied van e-readers (Kindle-platform). De topversie van dat product, Kindle Fire, heeft zelfs een eigen app-store. Het werd me tijdens onze ontmoeting goed duidelijk dat Amazon de Android-ontwikkelaars naar zijn app store wil lokken, in de hoop dat er zo meer apps voor zullen worden ontwikkeld.

Nog ander kort nieuws van op het Mobile World Congres zelf heeft betrekking op besturingssystemen:

  • Nieuwe Nokia-toestellen zullen behalve met Windows Mobile, ook met het Android-besturingssysteem uitgerust worden.
  • Samsung brengt niet alleen een nieuw toestel uit (de GS5), maar ook een heel assortiment 'wearable' (draagbare) technologie. Het besturingssysteem daarvan is het Tizen-besturingssysteem, en niet Android.
  • Ook andere besturingssytemen loeren om de hoek: Firefox OX, Ubuntu, Jolla.

De Agoria App Alliance zet de Belgische knowhow op het gebied van apps van 24 tot 27 februari in de schijnwerpers tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Tanguy De Lestré (@tdelestre en @appalliancebe op Twitter) is tijdens het congres te volgen op Twitter (hashtag #MWC14B) en via een blog op www.agoria.be en www.bloovi.be.

Was this article useful?