Belgische satelliet PROBA-V succesvol gelanceerd | Agoria

Belgische satelliet PROBA-V succesvol gelanceerd

Published on 09/05/13 by Peter Ansoms
Maandag 6 mei om 23:06 uur plaatselijke tijd werd vanop de ESA-lanceerbasis in Kourou (Frans-Guyana) de PROBA-V-satelliet gelanceerd. Het is de eerste missie voor globale landmonitoring die volledig door de Belgische industrie werd ontwikkeld.

De PROBA-V-satelliet zal om de twee dagen een complete kaart van de plantengroei op aarde maken. Aan de hand van de ontvangen informatie zullen wetenschappers de komende jaren nauwgezet de gevolgen van de klimaatopwarming kunnen monitoren en bijvoorbeeld ook eerder kunnen waarschuwen voor hongersnood, als de satelliet ziet dat ergens een misoogst dreigt.

Image

Agoria-lidbedrijf QinetiQ Space tekende als ‘prime contractor’ voor de ontwikkeling en bouw van de nieuwe satelliet. Het werkte daarbij nauw samen met diverse andere lidbedrijven, waaronder OIP Sensor Systems (cameratechnologie), Spacebel (alle software zoals boordsoftware van de satelliet, grondcontrolesoftware, simulatiesoftware), Xenics (infrarooddetectoren) en AMOS (telescopen).

PROBA-V werd gelanceerd met behulp van een VEGA II-raket. Ook aan die raket hebben diverse Agoria-lidbedrijven meegewerkt zoals Spacebel, SABCA en Thales Alenia Space ETCA. Het controlecentrum voor de missie bevindt zich bij het European Space Agency (ESA) in Redu, in de provincie Luxemburg, dat ook de opdracht tot de bouw van de nieuwe satelliet gaf. VITO (Vlaamse Instelling voor Techologisch Onderzoek) trad op als ‘principal investigator’ en ontwikkelde de verwerkingsketen van de beelden. De financiering gebeurde via het Belgisch Wetenschapsbeleid (BELSPO).

Tot op heden werden voor globale landmonitoring o.a. de Franse SPOT4- en SPOT5- satellieten gebruikt. 15 jaar lang hebben de VEGETATION-1 en VEGETATION-2 camera’s aan boord van deze satellieten wereldwijd de vegetatie in kaart

The rest is reserved for Agoria members