10 technologische innovaties voor hygiëne, reiniging en ontsmetting | Agoria

10 technologische innovaties voor hygiëne, reiniging en ontsmetting

Published on 08/03/13 by Stijn Pauwels

Image

Dinsdag 26 februari jl. organiseerden Agoria en Flanders Food voor de vierde keer een Hygiene for Food-seminarie. Onze gastheer was dit keer het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). De voormiddagsessie omvatte 4 plenaire presentaties. Na de middag werden 10 innovatieve technieken voor hygiëne, reiniging en ontsmetting gedemonstreerd. Onder de 114 deelnemers bevonden zich zowel vertegenwoordigers van de technologische industrie (33%) als vertegenwoordigers van de voedingsindustrie (66%). Ze leerden dat de technologie voor reiniging in volle ontwikkeling is en dat geautomatiseerde reinigingstechnieken een ROI van 1 tot 2 jaar hebben.

Reinigingstechnieken voor ‘open plant processing’

Professor Thierry Benezech van het INRA in Lille deelde zijn inzichten mee over het ontstaan van biofilms bestaande uit micro-organismen op installaties voor de productie van voeding en hun reactie op reinigingstechnieken. Hij toonde ook het effect van gepulseerde reinigingstechnieken op de biofilms. Gepulseerde flows hebben een hogere mechanische kracht om vervuiling te verwijderen. De waterfilm rond de bacteriën wordt telkens hernieuwd en neemt bij het aflopen van het water de bacteriën mee.

Lara Gorissen (ILVO) besprak technieken voor het meten van organische bevuiling van installaties alsook reinigingstechnieken. Een van haar conclusies over meettechnieken is dat microbiologische tests met behulp van sponsjes accurater zijn dan tests met behulp van agar contactplaatjes. Perazijnzuur, waterstoperoxide en iodophor zijn de desinfectantia die in de tests van ILVO het beste scoorden. Ze hebben de breedste werking.

Een van de reinigings- en ontsmettingstechnieken die ze toelichtte, is ‘electrolyzed water’, waarbij een elektrolysetoestel met behulp van leidingwater en

The rest is reserved for Agoria members