ETSI publiceert basispakket van normen voor M2M-diensten | Agoria

ETSI publiceert basispakket van normen voor M2M-diensten

Published on 10/05/12 by Marc Cumps
ETSI, de Europese normalisatieorganisatie voor telecommunicatie, heeft de eerste versie van normen voor Machine-to-Machine (M2M) diensten gepubliceerd. Dit normenpakket biedt een gestandaardiseerde basis om de complexiteit van meerdere M2M-diensten en -technologieën te beheren.

De opbrengsten uit M2M-communicatiediensten stijgen snel en ook het aantal implementaties neemt toe. In de toekomst zullen ongetwijfeld grootschalig beheerde M2M-diensten ontplooid worden, maar vandaag is het technologisch landschap nog te gefragmenteerd, zodat investeringen ontmoedigd worden.

De eerste release van ETSI M2M-normen maakt de integratie mogelijk van verschillende M2M-technologieën in een beheerd platform. Het normenpakket is gebaseerd op beproefde standaarden van zowel ETSI als fora en consortia zoals IETF, Open Mobile Alliance, Broadband Forum.

De businessvoordelen zijn duidelijk:

  • lagere complexiteit voor M2M-implementaties,
  • kortere doorlooptijd voor ontplooiing van M2M-diensten.

De ETSI M2M-normen bepalen de architecturale componenten, waaronder M2M apparaten, gateways met bijhorende interfaces, applicaties, toegangstechnologieën en service capabilities. Ze bieden ook veiligheid, toesteldetectie en lifecycle management-functionaliteiten. De eerste release van de ETSI M2M-normen bestaat uit 3 documenten die u gratis kunt downloaden van de ETSI-website:

  • ETSI TS 102 689 beschrijft de eisen
  • ETSI TS 102 690 definieert de functionele architectuur
  • ETSI TS 102 921 bevat de interfacebeschrijvingen

In ons land is Agoria ICT door het Bureau voor Normalisatie (NBN) erkend als sectorale operator voor de normalisatieactiviteiten met betrekking tot informatie- en communicatietechnologieën. Die activiteiten hebben betrekking op zeer uiteenlopende thema’s: telecommunicatie, audio- en videocodering, eHealth, geo-ICT, intelligente transportsystemen, informatiebeveiliging,… Alle belanghebbenden kunnen aan deze activiteiten deelnemen. Meer informatie op www.ictstandards.be.

The rest is reserved for Agoria members