Lerend Netwerk Composieten | Agoria

Lerend Netwerk Composieten

Learning network
Seats Available
Image
Published on 28/06/21 by webmaster
    Composiet materialen, u heeft er vast al van gehoord. Deze innovatieve materialen worden al geruime tijd aangewend in de meest uiteenlopende toepassingen. We denken dan onder meer aan applicaties in de vliegtuig- en scheepsbouw, bruggen, windmolens,... en misschien zelfs gewoon in de fiets waarmee u geregeld een rondje gaat rijden.

    Maar wat zijn nu precies deze composiet materialen? Welke toegevoegde waarde kunnen composieten betekenen voor uw producten en hoe kan u ze in uw product verwerken?

    Om op deze vragen en zoveel meer een antwoord te bieden, organiseren we vanuit Agoria Composites en Sirris in het kader van het Vlaio project "Industrie Partnerschap" een lerend netwerk rond deze materie.

    Wat kan u verwachten van een Lerend Netwerk?

    Een lerend netwerk bestaat uit 4 workshops, gespreid over een periode van een jaar. Doorheen het ganse jaar zal bovendien online interactie aangemoedigd en gefaciliteerd worden.
    - Inspiratie en kennis opdoen: bij elke sessie gaan we uit van een inspirerende uitleg van interne en externe experten, waarna we hier "hands-on" op verder zullen werken en de ruimte bieden voor discussie om zoveel mogelijk kennis op te doen.
    - Netwerken in een vertrouwelijke sfeer: uiteraard biedt deze formule ook de gelegenheid om jullie eigen netwerk met andere gelijkgestemde organisaties uit te breiden in alle vertrouwelijkheid.
    - Heel concreet jullie kennis rond deze materialen vergroten om ze te kunnen implementeren in jullie toepassing: In dit traject ligt de focus op pragmatische, direct toepasbare tips, aanbevelingen en ervaringen. Geen saaie theoretische lessen op een schoolbank, maar een hands-on aanpak met praktische en leerrijke cases uit het werkveld.

    Wat komt aan bod?

    De onderwerpen en activiteiten binnen een lerend netwerk worden mee aangestuurd door de deelnemers. Maar de grote lijnen voor de 4 sessies zien er als volgt uit:

    Sessie 1 - Donderdag 23 September 2021 van 13.30u tot 17.30u 
    Wat zijn composiet materialen en in welke hedendaagse toepassingen vindt u ze terug? Deze eerste sessie is bedoeld als algemene introductie in de materie. Wat is een composietmateriaal? Welke verschillende types bestaan er? Enkele eenvoudige toepassingen stellen ons in staat om zich een goed beeld te vormen over deze materialen.

    Sessie 2 - Donderdag 18 November 2021 van 13.30u tot 17.30u
    Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van composiet materialen in hedendaagse toepassingen? In deze sessie kijken we hoe de keuze voor composieten de eigenschappen van onderdelen kan beïnvloeden. Denk maar aan de veelbesproken verhouding sterkte/stijfheid vs gewicht, levensduur, corrosie resistentie, enz. Daarnaast bespreken we de mogelijkheden voor het ontwerp (vele vrijheidsgraden) van complexe onderdelen. 

    Sessie 3 - Donderdag 17 Februari 2022 van 13.30u tot 17.30u
    Deze derde sessie staat volledig in het licht van productie processen van composiet onderdelen. Welke bestaan er en waar worden ze (best) toegepast? Hoe beïnvloedt de keuze voor het type composiet (bijvoorbeeld thermoplasten vs thermoharders) de keuze voor het een of het andere productie proces?

    Sessie 4 - Donderdag 21 April 2022 van 13.30u tot 17.30u
    De slotsessie zal dieper ingaan op de assemblage en nabewerking van composiet onderdelen. In de tweede sessie hadden we het al over de bijna onbeperkte "freedom of design" met composieten en nu zullen we bekijken hoe we deze onderdelen kunnen inpassen in het grotere geheel. Welke voorbehandelingen van het materiaal zijn hier nodig/mogelijk? Wat zijn de mogelijkheden voor het lassen of verlijmen van onderdelen?

    Deelname

    De basiskost voor deelname aan een lerend netwerk bedraagt 2346 EURO. VLAIO voorziet echter in een aanzienlijke korting zodat we deelname kunnen aanbieden aan 750 EURO excl. 21% BTW. Let wel: het lerend netwerk is bedoeld voor een beperkte groep van 15 deelnemers.
    De eerste sessie zal doorgaan in het Sirris SLC-Lab in Heverlee. Voor de volgende sessies kijken we uit naar mogelijke locaties bij bedrijven actief in het voorgestelde thema.

    Interesse? 

    Neem dan snel contact op met Linde De Vriese (linde.devriese@sirris.be) of Kevin Poelmans (kevin.poelmans@agoria.be) of

    schrijf u hier in voor het Lerend Netwerk Composieten

    industriepartnerschap logo