Vorig jaar gaf Agoria het startschot aan het Be The Change-charter dat bedrijven kunnen onderschrijven om hun personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen. Om de ondernemingen te helpen dit traject aan te vatten, kunnen ze kiezen uit tien eenvoudige engagementen om zo de future of work vorm te geven.


Siemens is een wereldwijde technologiespeler die de digitale en fysieke wereld samenbrengt. Het bedrijf richt zich op intelligente infrastructuur voor gebouwen en gedecentraliseerde energiesystemen, op automatisering en digitalisering in de proces- en productie-industrie en op slimme mobiliteitsoplossingen voor het spoor- en wegvervoer. Ze zijn actief in meer dan 190 landen en tellen zo'n 385.000 medewerkers.

Siemens engageerde zich voor 3 van de Be The Change-engagementen en haalde als eerste het label “Employer ready for the Future of work” binnen. Wij lichten graag een tipje van de sluier over de praktische invulling van het engagement rond het aanbieden van een “opleidingscatalogus“.

Digitalisatie staat uiteraard al jaren op de radar van Siemens maar gezien niet alle sectoren zich aan dezelfde snelheid digitaliseren is timing van primordiaal belang voor het uitrollen van de aangeboden oplossingen en tools. Dat heeft ook een impact op de verschillende business units en de nodige skills en opleiding van de medewerkers.

“My Learning World” is het digitaal Learning Experience platform waarop Siemens een brede waaier van opleidingen aanbiedt aan haar werknemers. Ivo Christiaens, VP Siemens, vertelt er ons meer over. Naast een lokaal aanbod, is er een globaal opleidingsaanbod van technische, product en algemeen vormende opleidingen. Zowel traditionele klassikale trainingen als Virtual Instructor Led Trainingen, webinars, blended learning, e-books en meer dan 30.000 e-learnings en video’s zijn beschikbaar. Waar vroeger het management bepaalde welke opleidingen relevant en nodig waren voor hun teams, zijn het nu de medewerkers zelf die aan het opleidingsstuur zitten.

Het platform stelt de medewerkers in staat zelf te kiezen wanneer en waar ze een opleiding volgen. Het geeft iedereen de kans zijn employability te vergroten en zijn/haar algemene en technische kennis op peil te houden. Daarenboven gebruikt het platform een slim algoritme die relevante opleidingen aanbeveelt op maat van het profiel en ambitie van de medewerkers. Het platform heeft diverse kanalen met specialisaties waar collega’s van over heel de wereld aan kunnen deelnemen en zo worden er ecosystemen gevormd.

Hoe kweek je een dergelijke leercultuur binnen het bedrijf? Eén van de initiatieven hiervoor is het organiseren van leerweken. In een leerweek worden telkens enkele uren vrijgemaakt om te leren. Die leerweken vormen een signaal dat leren kan en mag. Dergelijk conditionering mechanisme is hopelijk op termijn overbodig en wordt levenslang leren een tweede natuur en is de leercultuur duurzaam.

Het platform zorgt dat Siemens het groei- en leerpad van de medewerkers beter kan opvolgen en vormt de basis om medewerkers aan te moedigen om zich bij te scholen en relevant te blijven in hun huidige en toekomstige job. En dat is net waar Be The Change voor staat.

Vanuit dat leerkader deelt Christiaens graag met ons volgende e-learnings als inspiratie:

Ook getriggerd door de impact van deze case? Meld je hier aan voor je eigen engagementen!