Met de grote hoeveelheid data die momenteel beschikbaar is, zijn de toepassingen van Artificiële Intelligentie (AI) enorm. Maar wat mag men allemaal doen? Welke wetgeving is al van toepassing op AI? Hoe zorg ik ervoor dat mijn systeem correcte en ethische beslissingen neemt? Om aan al deze vragen het hoofd te bieden richt Agoria een focus group op.


Na de publicatie van de Europese AI aanpak schieten verschillende instanties in actie. In België wordt er gewerkt aan een AI strategie op federaal en gewestelijk niveau. Andere organisaties nemen ook actief een standpunt in, of kijken wat hun standpunt is. Agoria volgt dit allemaal zeer nauwlettend op en zorgt voor een terugkoppeling naar de leden zodat iedereen op de hoogte kan zijn van wat er leeft in het AI eco-systeem.

Deze focus groep gaat zich richten op 3 specifieke thema's, die elk op hun manier relevant zijn voor AI.

AI Ethiek

De publieke opinie is momenteel verdeeld over AI, en specifiek zijn er bezorgdheden over de manier waarop AI algoritmes beslissingen nemen. Dit is begrijpelijk en vanuit de industrie moet er hier zeker ook goed over nagedacht worden. Binnen de groep AI Ethiek bekijken we wat de acties zijn op internationaal, Europees en nationaal niveau.

Sleutelvraag: Hoe kunnen we AI systemen bouwen die betrouwbaar, transparant en ethisch zijn?

AI Regelgeving

Binnen deze component gaan we kijken naar wat de bestaande regelgevingen zijn die van toepassing zijn op AI, en volgen we de verschillende regelgevende initiatieven op die in de toekomst zullen ontstaan.

Sleutelvraag: Wat moeten we doen om AI ten volle te benutten en toch conform te zijn met bestaande en toekomstige regelgeving?

AI Normalisatie

Op internationaal en Europees niveau zijn er normalisatie commissies opgericht om na te denken over welke normen er opgesteld kunnen worden rond AI. Deze commissies zijn momenteel nog zeer jong en de eerste normen zijn momenteel in ontwikkeling.

Sleutelvraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat AI systemen kunnen samenwerken met elkaar en met andere technologieën? 

Deze groep zal zijn eerste vergadering houden op 22 januari in BluePoint, Brussel

Agenda:

10:45

Ontvangst

11:00

AI Normalisatie

  • ISO/IEC SC42 Artificial Intelligence
  • CEN/CENELEC AI Focus group
  • OCEANIS

12:15

Lunch

13:00

AI Regelgeving

  • Bestaande regelgeving
  • AI en intellectueel eigendom

14:00

AI Ethiek: voorstelling van de expertise bij CITIP (KULeuven) door Peggy Valcke, hoofddocent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven en aan de HUB.

15:00

Einde

 De vergadering van AI normalisatie is tevens de eerste vergadering van de spiegelcommissie ISO/IEC SC42 Artificial Intelligence. Deze vergadering staat ook open voor niet Agoria leden.

Het gedeelte rond AI Regelgeving en AI Ethiek is enkel toegankelijk voor Agoria leden.

Heeft u interesse om deze eerste vergadering bij te wonen? Reageer dan via onderstaand formulier.

Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige acties? Heeft u vragen, of wilt u iets aan deze groep toevoegen? Mail dan gerust naar jelle.hoedemaekers@agoria.be

Naast de "AI Ethics, Regulation & Standardization" focusgroep zullen begin 2019 nog andere focusgroepen worden opgestart, voor meer informatie kan u contact opnemen met ferdinand.casier@agoria.be. 

Datum

dinsdag 22 januari 2019, 10:45 - 15:00

Plaats

BluePoint Brussels
A. Reyerslaan 80
1030 Brussel

Toegangsplan

Organisator

Agoria 

Dit evenement is afgelopen.