Van Hool NV, onafhankelijk constructeur van bussen, touringcars en industriŽle voertuigen, gaat ruim 47 miljoen dollar investeren in een tweede buitenlandse productievestiging. De nieuwe fabriek zal in het eerste kwartaal 2020 operationeel zijn en 600 medewerkers tellen. Er zullen jaarlijks zo'n 400 bussen worden gebouwd voor de Noord-Amerikaanse markt van het openbaar vervoer.


De bouw van de nieuwe busfabriek, waarvan de eerstesteenlegging zal plaatsvinden op het einde van de zomer dit jaar, werd op 12 april bekendgemaakt in Morristown, Tennessee, in aanwezigheid van Bill Haslam, de Gouverneur van Tennessee, en Bob Rolfe, Commissioner van het Department of Economic and Community Development in Tennessee.†

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool NV, licht de beslissing toe: "Wij hebben ruim 30 jaren concrete ervaring op de Noord-Amerikaanse markt waar we succesvol zijn met touringcars en commuters voor privťbedrijven: Sinds 1987 hebben we meer dan 10.000 voertuigen geleverd in Noord-Amerika. De voorbije jaren hebben we vastgesteld dat de markt van het openbaar vervoer, met een totaal jaarlijks potentieel van 6.000 ŗ 8.000 voertuigen, voor Van Hool opportuniteiten biedt."

Om die plaatselijke bussenmarkt met groeipotentieel te kunnen bedienen, moet Van Hool wel een fabriek in Amerika bouwen.†De "Buy America Act" bepaalt immers o.a. dat†voertuigen die in de Verenigde Staten aan openbare besturen worden aangeboden, minstens†70% onderdelen van Amerikaanse leveranciers moeten bevatten en 100% Amerikaans staal. Bovendien moeten ze volledig in de VS gebouwd zijn.†

"De aanwezigheid van hoog aangeschreven technische scholen en goed opgeleide werknemers, samen met de steun en medewerking van alle betrokken lokale partijen in Morristown, Hamblen County en Tennessee, overtuigde de Raad van Bestuur van Van Hool om de grootste investering ooit in de +70-jarige geschiedenis van Van Hool, buiten BelgiŽ, te doen," aldus nog Filip Van Hool.

Ook kansen voor Koningshooikt

Hij benadrukte voorts dat de investering ook opportuniteiten opent voor de medewerkers in Koningshooikt: "We willen immers een bijzonder competitief product aanbieden op de Amerikaanse markt van het openbaar busvervoer. Dat nieuwe type bus zal volledig door de ingenieurs van het studiebureau in Koningshooikt ontworpen en ontwikkeld worden. Er is, in aanloop naar de opstart van de productie in Morristown in het eerste kwartaal van 2020, bovendien een uitvoerig opleidingsprogramma uitgewerkt voor de nieuwe Amerikaanse medewerkers die daarvoor in de loop van 2019, naast Skopje in MacedoniŽ, ook naar Koningshooikt komen afgezakt. Onze ervaren medewerkers zullen hun nieuwe Amerikaanse collega's vertrouwd maken met de hoge kwaliteitsnormen en standaarden van Van Hool-voertuigen. Het wordt zelfs een uitdaging omwille van het feit dat we zo snel als mogelijk meer dan 200 openstaande vacatures moeten invullen (zowel voor de afdeling Bus&Car als voor de afdeling IndustriŽle Voertuigen). Dit nieuwe project, samen met het goed gevuld orderboek van de vestiging in Koningshooikt, noopt er ons toe alle zeilen bij te zetten om zo snel als mogelijk deze openstaande vacatures in te vullen."

In dat laatste verband vindt op†zaterdag 21 april van 9u tot 13 uur een Jobdag plaats bij Van Hool in Koningshooikt. Kandidaten kunnen zich registreren op www.vanhool.be/jobdag.

Lees hier het volledige persbericht (311,6 kB).Bent u lid van Agoria en doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling,†innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op de website van Agoria.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be.†