Digitalisering is overal aanwezig, ook in de medische wereld. In onze reeks "HealthTech Innovators" geven we een stem aan een aantal innovatieve bedrijven die de gezondheidszorg een nieuwe digitale dimensie geven. Vandaag is het de beurt aan Oncomfort, dat een digitaal verdovingssysteem ontwikkelde.


"Onze visie: aanwezig zijn in elke operatiekamer, op mondiaal niveau." Ambitieus is Mario Huyghe, CEO van Oncomfort, zeker en vast. En terecht: de kmo uit Waver ontwikkelde een uniek product dat aan populariteit begint te winnen in ziekenhuizen. "Dit product is digitale verdoving, die de pijn en angst van de patiënt vermindert zonder farmacologie," legt Mario Huyghe uit. "En dat is te danken aan VR-technologie."

Hypnose en virtual reality

Hypnose wordt al lang gebruikt voor sommige operaties, omdat het de mogelijkheid biedt om wakker te worden met weinig of geen bijwerkingen. "Maar de toepassing in de praktijk is omslachtig: elke keer is het een vrij lange operatie door een hypnotherapeut-anesthesist met slechts één patiënt. Met ons systeem kan de techniek veel gemakkelijker en breder worden toegepast: met de VR-headset worden zeven scenario's, gevalideerd als medisch materiaal, in tien talen geleverd. "

Digitale sedatie wordt al toegepast in een veertigtal ziekenhuizen om de pijn te verminderen bij interventies onder plaatselijke verdoving, in de cardiologie en interventionele radiologie, in de oncologie... Ongeveer 10.000 patiënten, volwassenen en kinderen, zijn reeds behandeld en 2.000 anderen zijn betrokken bij onderzoeksprogramma's. Sedakit™, de digitale sedatiesets van Oncomfort worden lokaal geassembleerd/gecustomiseerd door FlexPack, een beschermde werkplaats in Puurs.

Internationalisering

De kmo wil ook verder uitbreiden in het buitenland. "Momenteel zijn we vooral aanwezig in België en Frankrijk, waar we 40% van onze omzet genereren", vervolgt Mario Huyghe. "Onze recente aanwezigheid op grote internationale congressen bevestigt de internationale vraag naar een niet-farmacologische benadering en we prospecteren nu een tiental andere landen via distributienetwerken. "Vandaag stellen we al negen mensen tewerk, en we hebben als doel dit aantal tegen het einde van het jaar te verdubbelen en nieuw kapitaal aan te trekken, met name door de scale-up programma's van Agoria en Sirris."

 Benieuwd naar nog veel meer HealthTech-innovaties van Agoria-leden? Neem deel aan Agoria Digital & Telco's Closing Summer Event op 19 september, waar u deze oplossingen bovendien zelf kunt uittesten. Klik hier voor meer info en inschrijvingen.