Het ECDC heeft op vrijdag 31 juli heel België als een oranje zone ingekleurd. We mogen verwachten dat andere Europese landen wellicht hun reisadvies zullen aanpassen voor reizigers die vanuit België naar hun land reizen. Wat wil dit zeggen voor uw werknemers?


Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) houdt de cijfers van de coronabesmettingen bij. Deze cijfers verwerken ze in een kaart op hun website. Alle landen baseren hun reisadvies (mede) op basis van de gegevens die door het ECDC worden verstrekt.

Het ECDC heeft op vrijdag 31 juli heel België als een oranje zone ingekleurd. Ook de provincie Zeeland (Nederland) kleurt nu oranje. Code oranje betekent dat het aantal coronabesmettingen ligt tussen 20 en 59,9 per 100.000 inwoners.

We mogen verwachten dat andere Europese landen wellicht hun reisadvies zullen aanpassen voor reizigers die vanuit België naar hun land reizen.

Wat wil dit zeggen voor uw werknemers?

  • Check de website van elk land van het reistraject naar de reisbestemming. Reist u met de auto naar Slovenië? Dan zal u een aantal landen doorkruisen. Elk land op uw reisroute kan (andere) maatregelen opleggen omdat u uit een oranje zone komt.
  • U vindt de websites van andere landen o.a. door even verder te klikken via de reisadviezen op de website van Buitenlandse Zaken.
  • Geef uw werknemers die in een ander land moeten werken ook zeker een werkgeversattest mee: dit bewijst dat zij voor professionele redenen naar het buitenland reizen. Het “attest om de grens over steken naar een ander land (vanuit BE)” vindt u hier.
  • Opgelet: de definitie van “essentiële verplaatsing” verschilt van land tot land. België stelt dat elke verplaatsing om te werken een essentiële verplaatsing is. Er zijn landen die een “essentiële verplaatsing” anders (zullen gaan) omschrijven. Check best vooraf met uw klant/gastbedrijf in het andere land of uw werknemers er mogen werken.
  • Voor de terugreis naar België na een verblijf in het buitenland, moet iedereen een Passenger Locator Form worden ingevuld. Dit kan online

De situatie kan snel veranderen, ook in andere landen. Regelmatig checken of er aanpassingen zijn van de voorwaarden om naar een ander land te reizen, is noodzakelijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de "first points of contact" in uw regio:

  • Antwerpen-Limburg
  • Brussel - Brabant
  • Oost- en West-Vlaanderen

Coronavirus: blijf op de hoogte!

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en beantwoorden al uw vragen over de maatregelen van de overheid. Volg hier onze dagelijkse updates.

Lees meer