The Grain is een kersverse AI-start-up die zowat de helft van zijn bestaan in coronatijden doorbracht. Om de gepauzeerde opdrachten van klanten te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Een beslissing die beloond werd met een innovatiesubsidie van Vlaio.


The Grain werd ongeveer een jaar geleden opgericht, achteraf bekeken geen optimale timing. Het bedrijf is eigenlijk een spin-off: twee ex-aandeelhouders van Allied Reliability (een specialist in maintenance & reliability) sloegen de handen in elkaar met twee oprichters van AI-ontwikkelaar Provideor. Het viertal richtte samen The Grain op, waar Provideor volledig in opgenomen werd. 

Kruisbestuiving tussen AI en industrie

“Ik was als partner bij Allied Reliability al een paar keer in aanraking gekomen met Provideor”, vertelt CEO en mede-oprichter Dirk De Nutte. “Er was meteen een klik met de jonge eigenaars, en ik was snel overtuigd dat hun AI-kennis een enorm potentieel herbergt. De samensmelting van de industriële knowhow en AI-expertise resulteerde in The Grain. We passen onze diepgaande AI-kennis toe op industriële processen.” 

"The Grain past diepgaande AI-kennis toe op industriële processen."

Dirk De Nutte, CEO, The Grain

De mens centraal

De activiteiten van The Grain spitsen zich toe op 4 specialisaties: vraag en voorraad, procesoptimalisatie, productieplanning en predictive maintenance. “In onze aanpak vertrekken we steeds van de medewerkers”, benadrukt Dirk De Nutte. “Het doel is om hen te ondersteunen zodat ze hun taken beter, sneller en slimmer kunnen uitvoeren. Belangrijke parameters daarbij zijn schaalbaarheid (toepasbaar op processen van elke grootteorde) en laagdrempeligheid (iedereen moet er intuïtief mee aan de slag kunnen).” 

Optimale planning

Dirk De Nutte haalt een concreet voorbeeld aan: “Een producent van glazen flessen werkt met een enorme variëteit aan vormen en groottes, van parfum- tot wijnflessen. Een complex logistiek proces, waardoor het gemiddeld een maand duurde om bestellingen in te plannen. We ontwikkelden een AI-gestuurde realtime planning die dat terugbrengt tot zo’n 45 minuten. Ook hier vertrokken we van de vraag hoe we de productiecapaciteit optimaal konden benutten.”   

"Onze AI-oplossing kon de planningstijd terugbrengen van een maand tot 45 minuten."

Dirk De Nutte, CEO, The Grain

Productontwikkeling in coronatijden

Door COVID-19 kwamen veel projecten in binnen- en buitenland opeens on hold te staan. “Niet evident voor een start-up”, bevestigt Dirk De Nutte. “We hadden ons net versterkt om al die projecten uit te voeren. Gelukkig was er wat financiële reserve van het oprichtingskapitaal, dus we konden ons personeel aan het werk houden. We hebben de vrijgekomen tijd gebruikt voor R&D. Zo begonnen we met de ontwikkeling van 4 generieke producten die stuk voor stuk levensvatbaar zijn. Twee proof of concepts zijn intussen klaar om eind dit jaar in de markt te testen.” 

Innovatiesubsidie

Het bleek een slimme zet. The Grain diende een subsidieaanvraag in bij Vlaio, en zag die volledig toegekend. “Wat een rampjaar beloofde te worden, hebben we zo toch nog een positieve wending kunnen geven. Dankzij deze subsidie en de toezegging van twee klanten om onze producten in de praktijk te testen, zijn onze eerdere investeringen toch niet verloren. Integendeel: ze geven The Grain een fikse boost”, besluit Dirk De Nutte. 

Zoekt u financiële begeleiding voor uw bedrijf, of hebt u projecten waar u een subsidieaanvraag voor wil indienen? Onze experts helpen u graag verder.

 

Ontdek onze financiële diensten.