banner
FR EN

Home

Agenda

Agoria Academy

Agoria index

GoodNews!

Business Development

Energie

Innovatie

Milieu

Regelgeving & Normalisatie

Sociaal

Talent & Arbeidsmarkt

Brussel

Federaal

Vlaanderen

Wallonie

Blogpost

Contact

Jobs

Lid worden

Mediaroom

Over Agoria

Banking Technology Club

Carbon Energy Club

Food Technology Club

Infrastructure club

Medical Technology Club

Renewable Energy Club

Sports Technology Club

BSDI

Data Alliance

E-gov Awards

Geo-ICT

Metal Alliance

Mobile ICT

Would you like to ICT with me

Hidden Articles

International Business

AFT VAS

Bedrijvengids

Privacy

Agoria verdedigt de technologische industrie

Speciale gast bij opening Intrion-nieuwbouw

Intrion, een engineeringbedrijf en specialist in industriële automatisatie, heeft zijn nieuwe gebouwen officieel ingehuldigd. Eén van de blikvangers was YuMi, de human collaborative robot, die een nieuw tijdperk inluidt van samenwerking tussen robots en mensen.

Lees meer

Finalisten Agoriaprijs 2015 bekend

Een robotarm voor gebarentaal, uit plastic productieafval vervaardigde membranen voor waterzuivering en een conceptstudie naar een elektrisch variabel versnellingssysteem. De projecten van de drie finalisten voor de Agoriaprijs 2015 zien er veelbelovend uit.

Lees meer

Agenda

Cursus 'hygiënisch ontwerp' van uitrusting voor voedings- en verpakkin...

Schrijf je in

Mission de l'Infrastructure Club à Berlin

Schrijf je in

Agoria Smart Cities Forum / Agoria Smart City Technology Awards

Schrijf je in

Bootcamp 'Flexibiliteit verhogen met betrokken medewerkers'

Schrijf je in

Infrastructure Club - Annual Assembly

Schrijf je in

Sports Technology Club - Annual Assembly

Schrijf je in

Algemene Vergadering Medical Technology Club

Schrijf je in

Algemene vergadering Carbon Energy Club

Schrijf je in

Seminar Welzijn: Overzicht welzijnswetgeving in 2015

Schrijf je in

Algmene vergadering Banking Technology Club

Schrijf je in
» «
Person

Robrecht Janssens

Bootcamp: "Flexibiliteit verhogen met betrokken medewerkers"

Acht Vlaamse maakbedrijven zijn begin oktober ingestapt in onze bootcamp ‘Flexibiliteit verhogen met betrokken medewerkers’. Dankzij de mix van theorie en concrete voorbeelden zijn ze goed op weg naar een concreet transformatieplan.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Generatie Z wil de wereld redden … met technologie

Kan technologie de wereld redden? Uiteraard is het antwoord in onze sectoren volmondig ja. Maar hoe zit dat bij onze jongeren? We peilden zopas bij 600 Belgische jongeren tussen 18 en 24 jaar naar hun gevoel over technologie en de toekomst.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Vernieuwd geloof in ons land

"Volgende week blazen de bonden verzamelen voor een nieuwe betoging tegen de regering. Betogen tegen nieuwe jobs is onverantwoord. Onze locatievoordelen, de redenen waarvoor investeerders voor ons land kiezen, verbeteren. Als we nu allemaal samenwerken, is een grotere jobgroei in de komende jaren mogelijk."

Lees meer
Person

Ruth Lambrechts

EPBD-richtlijn: dynamische technologische evolutie vertalen in dynamische regelgeving

De Europese richtlijn betreffende de energieprestaties van gebouwen (EPBD) markeert een belangrijke ommekeer in hoe we in Europa naar (ver)bouwen kijken.

Lees meer
Person

Laurent Hellebaut

Waarom kennis van Europese procedures cruciaal is

Hoe komt Europese wetgeving tot stand? Wat is het verschil tussen een verordening en een richtlijn? Wat is de rol van het Parlement, de Raad en de Commissie? Wat zijn de verplichtingen van de sectoroperatoren?

Lees meer
Person

Geert De Prez

Besloten ruimten enkel betreden als het niet anders kan!

Om zware ongevallen te vermijden, is het van kapitaal belang om besloten ruimten als zodanig te identificeren en de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Om werkgevers en werknemers hierbij te helpen, heeft Agoria een code van goede praktijk 'Werken in besloten ruimten' opgesteld. Download de code hier!

Lees meer
Person

Patrick Gillerot

"Laatste update: drie maanden geleden"

Hoe zet je de stap van 'content' naar 'content marketing'? Met een paar artikels op de website of enkele posts op sociale media geraak je er niet. Ook het excuus "onze business leent zich niet tot content marketing" is voorbijgestreefd. Wat heb je dan wel nodig?

Lees meer
Person

Tim Hamers

Food contact: van machine tot verpakking

Gezond en veilig eten prijkt meer dan ooit bovenaan de agenda van consumenten. Een bezorgdheid die ook de industrie deelt. Voedselveiligheid begint immers al bij het ontwerp en de productie van machines en producten voor de voedingsindustrie. Daarom voorziet de wetgever in regels op verschillende beleidsniveaus.

Lees meer
Person

Patrick Van den Bossche

Waarom de goede leerling straffen?

De Vlaamse regering kiest er in haar regeerakkoord voor om op basis van een benchmarkoefening de globale milieukosten te reduceren. Haar recente beslissing om de afvalstoffenheffing in Vlaanderen te verdubbelen, druist echter compleet tegen die doelstelling in.

Lees meer
Person

Wilson De Pril

Een juiste studiekeuze? Een makkie!

Wat moeten onze jongeren op school leren? Het was enkele dagen geleden één van de vragen die Radio 1 aan zijn luisteraars stelde tijdens een thema-uitzending rond onderwijs. Wie regelmatig de rapporten van de VDAB leest, weet het wel: technologie en ICT zijn onmisbaar in het latere leven.

Lees meer
Person

Jef D'Hollander

TTIP - Waarom is meer regulerende convergentie noodzakelijk?

TTIP wordt weleens de 'moeder aller handelsakkoorden' genoemd. Laat me even uw aandacht vestigen op de voorgestelde regelgevende samenwerking, een door sommige gevreesd, maar volgens ons cruciaal onderdeel van TTIP.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

First things first

First things first, uiteraard kan ook werk worden gemaakt van de verhoging van het nettoloon. Maar de volgorde blijft belangrijk: verlaag eerst de loonkosten voor het herstel van de concurrentiekracht. België is een klein land dat niet lang kan teren op de interne consumptie. We zijn een open economie die het van de export moet hebben.

Lees meer
Person

Jef D'Hollander

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP): tijd voor actie en een evenwichtig debat

Nooit trok een handelsakkoord van de EU zoveel aandacht als het TTIP. Jammer genoeg beperkt het huidige publieke debat zich meestal tot enkele symboolstrijdpunten of randzaken. Hoog tijd dus om de aandacht te vestigen op de voordelen van het verdrag.

Lees meer
Person

Robrecht Janssens

Betrokken medewerkers krijg je niet zomaar cadeau!

De Fabriek van de Toekomst kan niet zonder mensen. Betrokken mensen die mee willen nadenken, creëren en plannen maken. Ondernemende mensen ook, die echt goesting hebben om mee te bouwen aan een productieve en winstgevende business. Maar zulke mensen… die krijg je niet zomaar cadeau!

Lees meer
Person

Tom Ceulemans

Business of the future: de industrie werkt aan de toekomst, en u?

Als bedrijf wordt u om de oren geslagen met nieuwe trends, megatrends en zelfs paradigmaverschuivingen op economisch, maatschappelijk en technologisch vlak. Deze (r)evoluties kunnen uw business compleet veranderen.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Professoren praten over de toekomst, ondernemers maken ze

Om te kunnen overleven moet elke onderneming zich nu voortdurend vernieuwen: de innovatiebron vinden die haar in staat stelt toegevoegde waarde te genereren. Het gaat daarbij niet enkel over de producten of diensten die ze aanbiedt, maar ook over de manier waarop ze worden gemaakt en op de markt gebracht.

Lees meer
Person

Ingrid Reynaert

Smart Cities tussen droom en daad

Klimaatopwarming, vergrijzing, urbanisatie, globale concurrentie, digitalisering, … Dat steden vandaag nood hebben aan duurzame, innovatieve oplossingen, behoeft al lang geen betoog meer. Na het besef is het echter tijd om over de beleidsdomeinen heen een visie en een actieplan op lange termijn te ontplooien.

Lees meer
Person

Jo Boullart

Drie verbeterpunten voor de Machinerichtlijn van 2006

De Europese Commissie bestudeert dit jaar de herziening van de machinerichtlijn en de bijpassende gids die de richtlijn interpreteert. Hier alvast drie aspecten die aan verbetering toe zijn.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Steun investeringen in de fabrieken en jobs van de toekomst

De technologische industrie zal in 2015 meer dan 2 miljard euro investeren in ons land, een lichte stijging (+1%) tegenover vorig jaar. Het lijken de eerste voorzichtige zonnestralen die door de bewolkte hemel prikken.

Lees meer
Person

Robrecht Janssens

De fabriek van de toekomst: medewerkers aan het stuur

Over desindustrialisatie vloeide de voorbije jaren al veel inkt. België kampt met een loonhandicap. Moeten we het voortaan zonder productiebedrijven stellen? Is de tijd aangebroken om onze industrie te herdenken tot ‘fabrieken van de toekomst’?

Lees meer
Person

Jef Seghers

Techniek moet je vooral doen

Agoria Metal-Alliance.be, het overlegplatform van leveranciers van productietechnologie aan de metaalbewerkende industrie in België, stuurt technische scholieren op een industriële ontdekkingstocht tijdens de vakbeurs MTMS 2015.

Lees meer
Person

Bert Mons

Belgische voertuigindustrie is ‘place to be’ voor jong technisch talent

Jongeren die vandaag voor technologiestudies kiezen, zitten straks op rozen. Want industry 4.0 komt eraan en dat zal boeiende technische jobs met zich meebrengen. De Belgische voertuigsector heeft hen alvast heel wat te bieden.

Lees meer
Person

Jeroen Vits

Voedselveiligheid begint aan de tekentafel

België heeft een goede reputatie op het vlak van voedselveiligheid. Toch mogen we niet blind zijn voor onze gebreken. Er is nood aan een mentaliteitswijziging bij de machinebouwers zodat we ons leiderschap behouden.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Waarom een btw-verhoging een goed idee is

Bent u op de hoogte van de verschillende btw-tarieven in ons land? Wist u dat wie een rockgroep boekt, drie tarieven moet hanteren? Nul procent voor de drummer, zes voor de levensnoodzakelijke gitarist en 21 procent voor de zanger, een luxeproduct.

Lees meer
Person

Wilson De Pril

Gaan we voor ritzege of voor tourwinst? Vlaamse regering moet ondernemen, internationaliseren en innoveren

Een vijfde van de regeerperiode Bourgeois I zit erop. Het is te vroeg om in te schatten of deze regering daadwerkelijk de bakens weet te verzetten. Maar een verjaardag en Vlaamse feestdag vormen een goed moment om nog even in herinnering te brengen wat op het spel staat.

Lees meer
» «

Vind een lid

Verhoogd veiligheidsniveau: welke gevolgen voor de tewerkstelling van werknemers?

Komt een werknemer in aanmerking voor tijdelijke werkloosheidsuitkeringen als hij zijn arbeidsovereenkomst niet kan uitvoeren ten gevolge van het verhoogde veiligheidsniveau in het Brussels Gewest? Welke opties heeft hij als er geen kinderopvang beschikbaar is? En moet een werkgever die zijn bedrijf gesloten houdt, toch loon uitbetalen?

Lees meer

Premium Sound Solutions koopt Blaupunkt Maleisië

"Deze overname zorgt voor een uitbreiding van onze klanten- en productportfolio en voor een versterking van onze competenties. Ze laat ons ook toe om onze industriële voetafdruk voor de productie van luidsprekers en elektronica strategisch te verbeteren," aldus Achiel Verheyen, CEO van Premium Sound Solutions

Lees meer

Infoflash sociale verkiezingen: procedure van X-60 tot X-30

Het begin van de sociale verkiezingen van 2016 komt snel dichterbij. De verkiezingsperiode spreidt zich over 150 dagen en bevat 30 vervaldata, die bepaald worden op basis van de verkiezingsdag (datum Y). Op 11 december 2015 begint de pre-electorale fase (die loopt van X-60 tot X) voor de bedrijven die hun verkiezingsdag op 9 mei organiseren. Met deze infoflash willen wij u informeren over het eerste deel van deze pre-electorale fase, de periode van X-60 en X-30.

Lees meer