banner
FR EN

Home

Agenda

Agoria Academy

Agoria index

GoodNews!

Business Development

Energie

Innovatie

Milieu

Regelgeving & Normalisatie

Sociaal

Talent & Arbeidsmarkt

Brussel

Federaal

Vlaanderen

Wallonie

Blogpost

Contact

Jobs

Lid worden

Mediaroom

Over Agoria

Banking Technology Club

Carbon Energy Club

Food Technology Club

Infrastructure club

Medical Technology Club

Renewable Energy Club

Sports Technology Club

BSDI

Data Alliance

E-gov Awards

Geo-ICT

Metal Alliance

Mobile ICT

Would you like to ICT with me

Hidden Articles

International Business

AFT VAS

Bedrijvengids

Privacy

Agoria verdedigt de technologische industrie

Agenda

Seminar over de Agoria-analysetool voor psychosociale risico's in de o...

Schrijf je in

Bootcamp 'Flexibiliteit verhogen met betrokken medewerkers'

Schrijf je in

Innovation Day - Automation in the production of composite parts

Schrijf je in

OPC UA meets INDUSTRY 4.0: your connectivity standard for the future

Schrijf je in

Eerste Agoria-seminar over sociale verkiezingen 2016

Schrijf je in

Project Next-shoring voor kunststofindustrie

Schrijf je in

PC 200 (APCB): infosessie sectorakkoord 2015-2016

Schrijf je in

Word 'Lean'... samen met uw medewerkers!

Schrijf je in

Agoria Academy: 'Ecodesignnorm CEN TS 16524'

Schrijf je in

ISIS-Consult Seminar International Employment

Schrijf je in
» «
Person

Marc Lambotte

Vernieuwd geloof in ons land

Marc Lambotte (CEO) blogt: "Volgende week blazen de bonden verzamelen voor een nieuwe betoging tegen de regering. Betogen tegen nieuwe jobs is onverantwoord. Onze locatievoordelen, de redenen waarvoor investeerders voor ons land kiezen, verbeteren. Als we nu allemaal samenwerken, is een grotere jobgroei in de komende jaren mogelijk."

Lees meer
Person

Ruth Lambrechts

EPBD-richtlijn: dynamische technologische evolutie vertalen in dynamische regelgeving

De Europese richtlijn betreffende de energieprestaties van gebouwen (EPBD) markeert een belangrijke ommekeer in hoe we in Europa naar (ver)bouwen kijken. Een regelmatige evaluatie van de EPB-eisen richting bijna-energieneutrale gebouwen tegen 2021 kan echter enkel slagen indien de fabrikanten mee in de discussie en berekeningsmethode worden betrokken.

Lees meer
Person

Laurent Hellebaut

Waarom kennis van Europese procedures cruciaal is

Hoe komt Europese wetgeving tot stand? Wat is het verschil tussen een verordening en een richtlijn? Wat is de rol van het Parlement, de Raad en de Commissie? Wat zijn de verplichtingen van de sectoroperatoren?

Lees meer
Person

Geert De Prez

Besloten ruimten enkel betreden als het niet anders kan!

Om zware ongevallen te vermijden, is het van kapitaal belang om besloten ruimten als zodanig te identificeren en de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Om werkgevers en werknemers hierbij te helpen, heeft Agoria een code van goede praktijk 'Werken in besloten ruimten' opgesteld. Download de code hier!

Lees meer
Person

Patrick Gillerot

"Laatste update: drie maanden geleden"

Hoe zet je de stap van 'content' naar 'content marketing'? Met een paar artikels op de website of enkele posts op sociale media geraak je er niet. Ook het excuus "onze business leent zich niet tot content marketing" is voorbijgestreefd. Wat heb je dan wel nodig?

Lees meer
Person

Tim Hamers

Food contact: van machine tot verpakking

Gezond en veilig eten prijkt meer dan ooit bovenaan de agenda van consumenten. Een bezorgdheid die ook de industrie deelt. Voedselveiligheid begint immers al bij het ontwerp en de productie van machines en producten voor de voedingsindustrie. Daarom voorziet de wetgever in regels op verschillende beleidsniveaus.

Lees meer
Person

Patrick Van den Bossche

Waarom de goede leerling straffen?

De Vlaamse regering kiest er in haar regeerakkoord voor om op basis van een benchmarkoefening de globale milieukosten te reduceren. Haar recente beslissing om de afvalstoffenheffing in Vlaanderen te verdubbelen, druist echter compleet tegen die doelstelling in.

Lees meer
Person

Wilson De Pril

Een juiste studiekeuze? Een makkie!

Wat moeten onze jongeren op school leren? Het was enkele dagen geleden één van de vragen die Radio 1 aan zijn luisteraars stelde tijdens een thema-uitzending rond onderwijs. Wie regelmatig de rapporten van de VDAB leest, weet het wel: technologie en ICT zijn onmisbaar in het latere leven.

Lees meer
Person

Jef D'Hollander

TTIP - Waarom is meer regulerende convergentie noodzakelijk?

TTIP wordt weleens de 'moeder aller handelsakkoorden' genoemd. Laat me even uw aandacht vestigen op de voorgestelde regelgevende samenwerking, een door sommige gevreesd, maar volgens ons cruciaal onderdeel van TTIP.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

First things first

First things first, uiteraard kan ook werk worden gemaakt van de verhoging van het nettoloon. Maar de volgorde blijft belangrijk: verlaag eerst de loonkosten voor het herstel van de concurrentiekracht. België is een klein land dat niet lang kan teren op de interne consumptie. We zijn een open economie die het van de export moet hebben.

Lees meer
Person

Jef D'Hollander

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP): tijd voor actie en een evenwichtig debat

Nooit trok een handelsakkoord van de EU zoveel aandacht als het TTIP. Jammer genoeg beperkt het huidige publieke debat zich meestal tot enkele symboolstrijdpunten of randzaken. Hoog tijd dus om de aandacht te vestigen op de voordelen van het verdrag.

Lees meer
Person

Robrecht Janssens

Betrokken medewerkers krijg je niet zomaar cadeau!

De Fabriek van de Toekomst kan niet zonder mensen. Betrokken mensen die mee willen nadenken, creëren en plannen maken. Ondernemende mensen ook, die echt goesting hebben om mee te bouwen aan een productieve en winstgevende business. Maar zulke mensen… die krijg je niet zomaar cadeau!

Lees meer
Person

Tom Ceulemans

Business of the future: de industrie werkt aan de toekomst, en u?

Als bedrijf wordt u om de oren geslagen met nieuwe trends, megatrends en zelfs paradigmaverschuivingen op economisch, maatschappelijk en technologisch vlak. Deze (r)evoluties kunnen uw business compleet veranderen.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Professoren praten over de toekomst, ondernemers maken ze

Om te kunnen overleven moet elke onderneming zich nu voortdurend vernieuwen: de innovatiebron vinden die haar in staat stelt toegevoegde waarde te genereren. Het gaat daarbij niet enkel over de producten of diensten die ze aanbiedt, maar ook over de manier waarop ze worden gemaakt en op de markt gebracht.

Lees meer
Person

Ingrid Reynaert

Smart Cities tussen droom en daad

Klimaatopwarming, vergrijzing, urbanisatie, globale concurrentie, digitalisering, … Dat steden vandaag nood hebben aan duurzame, innovatieve oplossingen, behoeft al lang geen betoog meer. Na het besef is het echter tijd om over de beleidsdomeinen heen een visie en een actieplan op lange termijn te ontplooien.

Lees meer
Person

Jo Boullart

Drie verbeterpunten voor de Machinerichtlijn van 2006

De Europese Commissie bestudeert dit jaar de herziening van de machinerichtlijn en de bijpassende gids die de richtlijn interpreteert. Hier alvast drie aspecten die aan verbetering toe zijn.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Steun investeringen in de fabrieken en jobs van de toekomst

De technologische industrie zal in 2015 meer dan 2 miljard euro investeren in ons land, een lichte stijging (+1%) tegenover vorig jaar. Het lijken de eerste voorzichtige zonnestralen die door de bewolkte hemel prikken.

Lees meer
Person

Robrecht Janssens

De fabriek van de toekomst: medewerkers aan het stuur

Over desindustrialisatie vloeide de voorbije jaren al veel inkt. België kampt met een loonhandicap. Moeten we het voortaan zonder productiebedrijven stellen? Is de tijd aangebroken om onze industrie te herdenken tot ‘fabrieken van de toekomst’?

Lees meer
Person

Jef Seghers

Techniek moet je vooral doen

Agoria Metal-Alliance.be, het overlegplatform van leveranciers van productietechnologie aan de metaalbewerkende industrie in België, stuurt technische scholieren op een industriële ontdekkingstocht tijdens de vakbeurs MTMS 2015.

Lees meer
Person

Bert Mons

Belgische voertuigindustrie is ‘place to be’ voor jong technisch talent

Jongeren die vandaag voor technologiestudies kiezen, zitten straks op rozen. Want industry 4.0 komt eraan en dat zal boeiende technische jobs met zich meebrengen. De Belgische voertuigsector heeft hen alvast heel wat te bieden.

Lees meer
Person

Jeroen Vits

Voedselveiligheid begint aan de tekentafel

België heeft een goede reputatie op het vlak van voedselveiligheid. Toch mogen we niet blind zijn voor onze gebreken. Er is nood aan een mentaliteitswijziging bij de machinebouwers zodat we ons leiderschap behouden.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Waarom een btw-verhoging een goed idee is

Bent u op de hoogte van de verschillende btw-tarieven in ons land? Wist u dat wie een rockgroep boekt, drie tarieven moet hanteren? Nul procent voor de drummer, zes voor de levensnoodzakelijke gitarist en 21 procent voor de zanger, een luxeproduct.

Lees meer
Person

Marc Lambotte

Is privacy enkel iets voor technologie-analfabeten?

Een korting in de supermarkt via mijn klantenkaart, mijn GPS die me naar een parking leidt,... Al deze fijne toepassingen kunnen maar functioneren omdat we bereid zijn onze data te delen en dus een stukje van onze privacy op te geven. Is dat een probleem?

Lees meer
Person

Paul Peeters

De maakindustrie is dood, leve de maakindustrie

Innovatie-arme volumeproductie heeft geen toekomst in België. Wendbare, digitale, technologische en mensgerichte maakbedrijven die een steeds toenemende waarde creëren voor hun klanten des te meer!

Lees meer
Person

Wilson De Pril

Hervorm en bied perspectief

Minister-President Bourgeois lanceerde begin dit jaar een opvallende oproep aan het Vlaamse bedrijfsleven tot ‘activisme’. De technologische industrie staat klaar om hierop in te spelen, maar verwacht ook actie van de Vlaamse regering.

Lees meer
» «

Vind een lid

EK Volley 2015 onder duurzame Limburgse verlichting

De Yellow Tigers hebben zich onlangs onder de nieuwe, hoogtechnologische led-verlichting van Antwerpse Lotto Arena naar de kwartfinales van het EK Volley 2015 gemept. De verlichting werd uitgetekend door energiespecialist en lidbedrijf Encon, die de nieuwe installatie ook plaatste.

Lees meer

R&S Event 15 oktober: welke primeurs tijdens 'Transport Track'?

Een programma-onderdeel dat beslist uw aandacht verdient tijdens ons R&S Event op 15 oktober a.s., is de 'Transport Track' met primeurs over o.a. de nieuwe RMI-verplichtingen die eraan komen voor constructeurs van landbouw- en bosbouwvoertuigen en de herziening van Frame Directive 2007/46. Schrijf in!

Lees meer

Gartner Hype Cycle voor opkomende technologieën is uitgekomen

Gartner heeft de nieuwe editie van de 'Hype Cycle' voor de opkomende technologieën uitgebracht. Vanuit de invalshoek van de grote transformatietrajecten is er geen verandering tegenover 2014. De kleine sensatie is het verdwijnen van 'Big Data', dat nu integraal deel uitmaakt van bijna alle opkomende technologieën waardoor het niet meer als afzonderlijke technologie wordt beschouwd.

Lees meer

Online rekruteren: waar investeert u, hoe scoort u het best?

Bedrijven met vacatures trachten kandidaten steeds vaker online te verleiden. Hoe pakken ze dat aan en hoe meten ze het resultaat van die digitale inspanningen? Lees hier de top-5 #takeaways van Agoria’s recente ‘Get Inspi(HR)ed’-sessie in samenwerking met T-Groep en Fantastic.

Lees meer

LMJ Construct investeert in nieuwbouw in Turnhout

Carrosseriebouwer LMJ Construct bouwt een gloednieuw pand met kantoren en atelier aan de Industriedijk in Turnhout. Het bedrijf beantwoordt zo aan zijn sterke groei en kiest resoluut voor een verankering in de Kempen.

Lees meer

Arne Quinze neemt Agoria’s Infrastructure Club op sleeptouw

Arne Quinze was op 1 oktober te gast op het event van de Agoria Infrastructure Club. Meer dan 80 deelnemers konden er genieten van zijn bevlogen, inspirerende speech over zijn nieuw kunstproject Cityview. De link tussen kunst en technologie is minder veraf dan je denkt.

Lees meer

eGov van de toekomst: radicaal SMAC?

Om België in de digitale top 3 van de "European Digital Economy and Society index" te brengen, zal de overheid de komende jaren heel wat moeten investeren in eGov-toepassingen. Zal ze daarbij kiezen voor het SMAC-model, dat momenteel in de bedrijfswereld wordt gezien als het meest innovatieve IT-model?

Lees meer